Translate

UN BLAT PUFOS, ÎNALT ȘI CARE NU SE LASĂ (cu una cu doua!!!)



Este foarte simplu, nu trebuie experiență...doar să-ți vândă cineva câteva ponturi!...și de asta sunteți aici!

Dacă ați mai încercat și nu a ieșit ce trebuia sau ce vă așteptați să fie, nu-i problemă, se întâmplă și la case mai mari. Noi, la început, am ajuns la performanța de a face un tort cu un blat alb și cu un blat de cacao, pentru că amândouă erau atât de lăsate că nu puteam face doar dintr-unul decât cel mult un tort în formă de pizza :) Indiferent de unde am făcut rost de rețete: cărți mai vechi sau mai noi, reviste etc. nu ieșea decât prea lăsat, prea ars, prea crud, prea prea...
Așa că împrejurările ne-au forțat să apelăm la tehnologia modernă: căutare pe Google Images cu ”blat de tort” și am ales rețeta corespunzătoare celui mai pufos și crescut blat pe care l-am văzut! (ținem să mulțumim pe această cale doamnei care a postat rețeta pe internet).

Așadar - PONTURILEEE !!!


FĂINĂ DE PRĂJITURI - noi folosim Boromir pentru produse speciale (na! că am făcut reclamă). Indiferent de făina folosită aceasta trebuie cernută pentru AERARE și pentru minimizarea riscului de ”cocoloașe”, nu pentru acele gărgărițe mici și negre, cum se crede în general (dacă are așa ceva o aruncați direct și luați altă făină).

OUĂLE ECOLOGICE - ecologice ca să facem ceva sănătos și pentru noi! Au ajuns la 1 leu oul, față de 0,7 lei cele de categoria 3, deci nu mai sunt chiar așa scumpe.

   ATENȚIE!!!  ouăle ar fi bine să fie la temperatura camerei, iar la separarea albușului de gălbenuș aveți grijă să nu se amestece gălbenuș în vasul cu albuș de ou .... pentru că nu mai iese spuma de albușuri tare și implicit nu mai crește tortul.


PRAFUL DE COPT - decât să vă chinuiți să îl ”stingeți” mai bine nu îl puneți! Dacă respectați toți pașii rețetei nici nu mai este necesar, dar pentru siguranță puneți o linguriță de praf de copt (de regulă 1 plic întreg este pentru 500g de făină, așa că nu aveți nevoie de tot).

TEMPERATURA CUPTORULUI - între 180°C - 200°C. Pentru cei care au cuptor electric e ușor, pentru ceilalți (cum este și cazul nostru) te scapă de stres un termometru pentru cuptor! dar dacă nu ai nu e o tragedie, doar trebuie mai multă atenție la potrivirea focului și o urmărire mai atentă în timpul coptului.

MIXERUL - pentru a bate spumă albușurile de ou;  orice mixer e bun! iar dacă ai mână bună... merge chiar și cu telul :)

 ATENȚIE!!!  la încorporarea făinii nu mai folosiți mixerul, deloc!!! folosiți o spatulă (cele de silicon sunt cele mai bune că te ajută să aduni tot aluatul de pe vas), cu telul vă chinuiți.


 CANTITĂȚILE EXACTE - sună aaaaa.... MIT!!! normal că o să respecți rețeta, că la aia e bună o rețetă, dar o abatere (neexagerată) de la cantitățile din rețetă nu o să se traducă într-un eșec. Ideea că făcutul prăjiturilor înseamnă farmacie este greșită. Noi ne-am abătut de multe ori de la rețetă, voit sau mai degrabă involuntar (am confundat linguri cu lingurițe 15 ml față de 5 ml, am avut mai puțin din vreun ingredient sau a picat mai mult, au fost ouăle mai mari sau mai mici etc.). La început recomand totuși să fiți atenți la cantități, atenți nu farmaciști!!!, până stăpâniți mai bine rețeta.

Acum urmează și rețeta de blat, dar numai după divulgarea celui mai mare secret!!!



SĂ NU ÎȚI FIE FRICĂ!!!  

Pentru că:


  • faci tortul pentru că TU VREI!
  • NU EȘTI LA SERVICIU așa că un mic eșec nu înseamnă o mustrare de la șef sau scăderea salariului
  • COPIII, SOȚUL, SOȚIA, PĂRINȚII, VECINII sau PISICA VECINILOR se vor bucura oricum dacă iese dulce (de aici deducem că cel mai important ingredient este zahărul... așa că nu uitați să-l puneți)
  • TE POȚI LĂUDA CU BLATUL TĂU PUFOS ȘI ÎNALT ȘI CARE NU SE LASĂ (chiar dacă ești la a zecea încercare poartă-te ca și cum ar fi prima : D )

REȚETĂ BLAT ALB


ouă buc.     6
ulei linguri    6
zahăr căni   3/4
făină căni  1 1/4
praf copt lingurițe    1/2
esenta migdale lingurițe    1 


- se bat albușurile spumă cu zahărul și un vf. de cuțit de sare
- se adaugă gălbenușurile  frecate cu ulei și esență de vanilie (opțional, se poate înlocui cu un pliculeț de zahăr vanilat)
- se adaugă făina amestecată cu cacao și praf de copt
- se toarnă în forma tapetată sau cu hârtie de copt și se dă la cuptor la foc potrivit
- se coace 30 min. pentru formele puțin adânci și până la 50 min. pentru formele adânci

SUCCES!!! 


COMENTEAZĂ ACEASTĂ POSTARE!

Chiar și sub acoperirea anonimatului ;) 
indiferent dacă e de bine sau e de rău...

4 comentarii:

  1. Mai am eu un pont . Daca din greseala a picat putin galbenus in albus adaugati un varf de cutit de sare de lamaie si bagati mixerul la viteza cea,mai mare . Eu o spun din propria experienta . Albusurile se inatresc imediat

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat mai exact inseamna cantitățile de faina si zahar?Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincer nu folosesc ingredientele exact ca la carte si spun cu toata modestia ca imi iese un chec super.Recunosc ca nu chiar din prima dar a doua oara am prins secretul cuptorului si ma declar f multumita , am ptimit si complimente de la musafiri !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna mie mi se lasă mereu blatul înainte sa se Coca bine

      Ștergere